10 gode råd til EURO2020’s frivilligprogram

Flere end 1.300 frivillige skal hjælpe med at gøre EM-slutrunden i Danmark til en succes. Tilmeldingen som frivillig til EURO2020 åbner den 4. juni 2019 og lukker midlertidigt ned igen den 20. august.

Når tilmeldingen åbner igen, vil det kun være med de områder, vi mangler frivillige til. Du skal derfor søge inden den 20. august for at komme i betragtning til alle frivilligområder.

I en spørgeskemaundersøgelse er flere end 600 potentielle frivillige kommet med input til, hvad der skal til for at gøre EURO2020-frivilligprogrammet bedst muligt.

1. Masser af information
Klar topscorer i spørgeskemaundersøgelsen. En god og grundig information både før og under EURO2020 er nøglen til, at de frivillige føler sig ordentlig klædt på til opgaven, og ved præcis hvad de går ind til. Det er bl.a. derfor, at EURO2020 løbende sender et frivillignyhedsbrev ud. Det kan du tilmelde dig her.

På copenhageneuro2020.dk kan du meget snart læse en funktionsbeskrivelse af alle de forskellige funktioner, der skal bruges frivillige til. Så kan du søge om at blive frivillig i præcis den funktion, hvor du mener, du gør mest gavn.

Vi interviewer samtlige frivillige for at finde de rigtige personer til de rigtige roller. Derfor afholdes der en stor interviewdag lørdag den 7. september 2019. Har man ikke mulighed for at deltage den dag, vil der også være mulighed for at blive interviewet på andre tidspunkter.

2. Grundig rekruttering
Vi interviewer samtlige frivillige for at finde de rigtige personer til de rigtige roller. Derfor afholdes der en stor interviewdag lørdag den 7. september 2019. Har man ikke mulighed for at deltage den dag, vil der også være mulighed for at blive interviewet på andre tidspunkter.

Et af de eneste krav for at blive frivillig ved EURO2020 er, at man er fyldt 18 år senest den 1. maj 2020. Men vi arbejder på, at der på et senere tidspunkt vil komme frivilligopgaver for folk under 18 år. Sker det, vil det blive meldt ud via nyhedsbrevet og på copenhageneuro2020.dk.

3. Jo flere, jo bedre – men alligevel heller ikke for mange
Der skal bruges flere end 1.300 frivillige for at gøre EURO2020 i København til en succes. I spørgeskemaundersøgelsen påpegede flere, at det er vigtigt, at der er hænder nok til at løfte alle opgaver. Samtidig er det heller ikke godt, hvis frivillige blot sidder og blomstrer og føler sig til overs.

Alle frivilligfunktioner i forbindelse med EM-slutrunden er beskrevet af UEFA, der også har angivet, hvor mange frivillige, der skal bruges til hver funktion. Antal og beskrivelser bygger på mange års erfaringer, så vi forsøger at matche opgave og antal frivillige bedst muligt.

4. Få udvalgt centrale personer tidligt
Hvem skal man henvende sig til, når man virkelig er i tvivl om, hvad man skal gøre? Og hvordan er kommandovejen?

Vi har allerede nu udpeget en række Long Term frivillige, som bliver centrale figurer i EURO2020-frivilligprogrammet. Samtidig håber vi med den grundige rekruttering og personlige interview med alle frivillig-ansøgere at finde præcis de rette personer som nøglefrivillige, der kan påtage sig et større ansvar.

5. Det skal være en fest at være frivillig
Der kan blive travlt, rigtig travlt, når verdens 3. største sportsbegivenhed, EM i fodbold, løber af stablen den 12. juni til den 12. juli 2020. Men vi må ikke glemme det gode humør. Det er bl.a. det, der skal hjælpe med at gøre EURO2020 i København til en folkefest.

Derfor lægger vi også vægt på, at vi skal tale ordentligt til hinanden og hjælpe hinanden i træningen af alle frivillige inden EM. Vi er her alle sammen med ét formål: At gøre EM til en fest og en uforglemmelig oplevelse at være frivillig til.

6. Sammen som ét hold
Det er ikke kun de 11 mand på banen, der skal spille sammen som et hold for at vinde. De flere end 1.300 frivillige, der skal bruges til EURO2020, skal også fungere som ét samlet hold, hvor alle kender sine pladser og ansvarsområder.

Det er bl.a. derfor, at vi afholder oplæg og særarrangementer udelukkende for frivillige før EURO2020. Og ligesom landsholdsspillerne i Parken har ens spilledragter på, får alle frivillige lækkert frivilligtøj fra Adidas, så vi løfter i samlet flok.

7. Tøj
Det er vigtigt, at alle kan se, at man er frivillig ved EURO2020. Som frivillig ved EURO2020 vil du få en tøjpakke fra Adidas. Tøjet er ikke bare en fed souvenir fra EM-slutrunden, det er også med til at skabe sammenhold blandt de frivillige.  

Vi gør allerede nu opmærksom på, at der vil være forskel på tøjpakkerne, som de enkelte frivillige får, da tøjpakken vil afhænge af, hvilken funktion man har som frivillig. Men vi garanterer, at alle får noget lækkert frivilligtøj, så vi ligner hinanden.

8. Hellere flere korte vagter end få lange
Svarene fra spørgeskemaundersøgelsen gav også udtryk for, at det er mere attraktivt at have flere kortere vagter end få lange vagter.

Antallet og længden af vagter afhænger af, hvilken funktion du bliver frivillig i. Som udgangspunkt skal man kunne være til stede alle fire kampdage, den 13. juni, den 18. juni, den 22. juni og den 29. juni. Men der findes frivilligopgaver, hvor man kan give en hånd med på andre dage. Man skal som udgangspunkt regne med, at man skal have fem vagter, mens andre funktioner kræver ti vagter.

Den endelige vagtplan udarbejdes fra den 1. december 2019 til den 1. februar 2020. Grunden til, at den endelige vagtplan først kan gives her, er, at lodtrækningen til EM-puljerne og dermed også kamptidspunkterne i Parken først kendes dér. Vi vil dog allerede, fra man er udpeget som frivillig, begynde at arbejde på din personlige vagtplan, så du hurtigst muligt kan få et overblik over dine vagter.

9. Uden mad og drikke duer helten ikke
Det gamle ordsprog rammer i den grad plet, når det handler om at være frivillig. Både fordi de frivillige er heltene ved EURO2020, og fordi der skal mad og drikke indenbords under en frivilligvagt.

UEFA sørger for god mad til alle frivillige. Og der er en decideret frivilligfunktion, som sørger for, at en frivillig ikke står på en vagt uden at få noget at spise og drikke.

Der vil blive lavet to frivilligcentre. Det ene vil være tæt på Parken, mens det andet vil være i Fan Zonen eller tæt derpå.

10. Anerkendelse af den store frivilligindsats
Tak er blot et fattigt ord. Vi vil allerede på forhånd sige, at EURO2020 i København kan ikke lade sig gøre uden de frivilliges hjælp. Melder du dig som frivillig til EURO2020, garanterer vi, at du får en oplevelse for livet.

Du får også lækkert frivilligtøj fra Adidas og tilbuddet om at deltage i oplæg og arrangementer udelukkende for frivillige før EURO2020. UEFA sørger for god mad til alle frivillige under slutrunden, og du kan også se frem til en EURO2020-erindringsgave samt en stor frivilligfest efter EURO2020.

Afslutningsvis har flere nævnt, at de håber, at de kan se EM-kampe i Parken, hvis de melder sig som frivillig. Der må vi skuffe og sige, at dette desværre ikke bliver muligt.