UEFA holder tæt øje med DBU, når det gælder frivillige til EURO 2020

Det er den almindelige opfattelse, at slutrunder om europamesterskabet og verdensmesterskabet i fodbold ikke kan gennemføres uden tusindvis af frivillige.

Sådan ser UEFA også på det.

"De er ganske enkelt uvurderlige, og de er med til give begivenheden et menneskeligt ansigt," understreger Martin Kallen, øverste UEFA-chef for EURO 2020, der omfatter fire kampe i København.

Hvor meget, de frivillige betyder for ham og UEFA, oplever DBU / EURO 2020 konstant.

"UEFA spørger os løbende om, hvordan det går med rekrutteringen af frivillige," fortæller Mads Bang Aaen.

"Vi skal bruge omkring 1.300 i København," tilføjer Mads Bang Aaen, der er såkaldt Volunteer Manager.

"Jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til at nå det mål. Vi åbnede for ansøgninger for to uger siden og har dags dato modtaget henvendelser fra 468."

80 procent af dem er fra danskere og resten fra udlændinge.

Med hensyn til EURO 2020, der spilles i 12 forskellige byer og lande, skal en ansøger i princippet tale modersmålet. Med andre ord: han eller hun skal tale dansk for at komme i betragtning til en rolle i København.

"Men i visse funktioner er det tilstrækkeligt at kunne tale engelsk (og gerne flere andre sprog)," udtaler Mads Bang Aaen. Af den grund vil en del frivillige også være udlændinge.

De 1.300 frivillige inddeles i to grupper: én på og omkring Parken og én rundt om i byen samt i lufthavnen og i Fan Zonen på Ofelia Plads. De skal dække 24 områder.

Det tager mindst en halv time at udfylde ansøgningsformularen tilstrækkeligt.

"At de gør det, bekræfter, at de virkeligt vil det," mener Mads Bang Aaen. De kan notere hvilke funktioner, de ønsker at være en del af. Vi har – som ventet – konstateret, at mange gerne vil arbejde i mediecentret eller involveres i aktiviteterne omkring selve kampen.

De frivillige kan forvente fra 5 til 20 vagter; afhængig af hvilke funktioner, de får. De første skal være til rådighed allerede den 20. maj; altså 24 dage før den første af de fire kampe i Parken.

"Vi opfordrer alle til at søge om at blive frivillige til EM i København. Vi ser naturligvis gerne, at mange danske gymnasiaster og universitetsstuderende tilbyder at være frivillige, men det kan være et problem for denne målgruppe, at EURO 2020 falder midt i deres eksamens-periode," indskyder Mads Bang Aaen. Det kan indebære nogle afbud, når de får tidsplanen for hvornår, de skal op til eksamen.

DBU / EURO 2020 har sat 20. august som deadline for ansøgninger. Til den tid vurderes det om der er behov for at forlænge fristen.