EM-trofæet er i København

Det officielle EM-trofæ ankommer i dag til København som en del af trofæets tur rundt i de 11 værtsbyer for sommerens slutrunde, UEFA EURO 2020.

Henri Delaunay-trofæet – det officielle EM-trofæ, som til sommer skal løftes over hovedet på vinderne af EM – er i dag landet i København. Trofæet besøger den danske hovedstad som femte stop på vejen rundt i de 11 værtsbyer for sommerens EM-slutrunde.

Trofæet kommer på sin rejse rundt i København forbi Cirkelbroen, som er det officielle varemærke for EM i København, H.C. Andersen-statuen ved Rådhuspladsen, Parken og ender sin tur på Københavns Rådhus.

Her bydes trofæet officielt velkommen til hovedstaden af arrangørerne bag EURO 2020 i København; DBU, Københavns Kommune og Sport Event Denmark. Overborgmester Lars Weiss (S) glæder sig til at byde trofæet og EM-stemningen velkommen til København:

”Det er med stor gensynsglæde og dejlige minder fra den danske EM-triumf i 1992, at vi i dag med stolthed byder velkommen til EM-trofæet her på Københavns Rådhus. Med genåbningen af København og Danmark ser jeg frem til en fantastisk EM-slutrunde på hjemmebane her i vores pragtfulde hovedstad. Det er en helt særlig begivenhed, der vil skrive sig ind i de danske historiebøger”, siger overborgmester Lars Weiss (S).

Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark, er også med til at byde trofæet velkommen på vejen rundt i Europa:

”København står med EM-trofæet i hånden i dag. Hvem, der kan hæve det over hovedet, afgøres om blot to måneder. Flere års forberedelser kulminerer, og vi glæder os usigeligt til at invitere til fodboldfest og en historisk EM-begivenhed”, siger Lars Lundov.

Managing Director for EURO 2020 i København er glad for trofæets besøg i byen, men ville gerne have set, at fans kunne have set endnu mere til det ikoniske trofæ:

”Nu vi har trofæet på besøg, ville vi i den perfekte verden gerne have involveret fansene og Københavns borgere i endnu højere grad, end det har været muligt grundet Corona-restriktionerne. Men så må vi jo håbe på, at trofæet ender på danske hænder til sommer efter finalen,” fortæller Lene Kryger.

Når rejsen rundt i den danske hovedstad ender, fortsætter trofæet videre til Amsterdam. Det ender UEFA-turnéen i London som den sidste værtsby, inden EM sparkes i gang med åbningskampen i Rom den 11. juni.

Fakta om Henri Delaunay-trofæet:

  • Trofæet vejer otte kilo og er 60 cm høj, hvilket gør det 18 cm højere og to kilo tungere end originalen. Det er lavet af sterlingsølv og har bibeholdt det historiske navn. Trofæet er reinkarneret for at afspejle omfanget og størrelsen af Europas mest prestigefyldte, internationale turnering.
  • Mindre forskelle mellem originalen og den opdaterede version inkluderer, at sølvbasen er blevet udvidet for at skabe stabilitet. Derudover er navnene på de vindende lande, der førhen har stået på soklen, blevet indgraveret på bagsiden af trofæet.
  • Den anden version af trofæet er baseret på originalen designet af Arthus-Bertrand selskabet i 1960 og opkaldt efter Henri Delaunay, den forhenværende præsident for det franske fodboldforbund (FFF) og UEFA’s første generalsekretær fra organisationens grundlæggelse den 15. juni 1954 til 9. november 1955.
  • Ansvaret for at skabe det originale sølvtøj gik til Pierre Delaunay, søn af Henri, den visionære bag konkurrencen. Henri Delaunay døde i 1955, før han så sin ide blive til virkelighed, men det opdaterede trofæ er et bevis på hans arv, mens den fortsat opretholder den klassiske stil.
  • Spanske Iker Casillas havde fornøjelsen af at blive den første anfører til at løfte den opdaterede version af trofæet i juni 2008.
  • En heldig anfører kan nyde et karrieredefinerende øjeblik, når han løfter Henri Delaunay Cup på Wembley den 11. juli 2021.